vineri, 29 aprilie 2011

Ideea zilei - Sapun pentru barbierit

Un sapun pentru barbierit, ca sa fie bun, trebuie sa indeplineasca cateva conditii :

-sa faca o spuma densa si abundenta – lucru care se poate obtine adaugand in baza de uleiuri ulei de cocos si/sau ulei de ricin
-sa aiba o argila in compozitie, care creeaza un strat de protectie la nivelul pielii, in momentul barbieritului. Poate fi argila alba sau verde, dupa preferinta (nu cred ca ar gandi cineva un sapun pentru ars cu argila rozie sau violet, dar…cine stie :)
- de asemenea, adaugarea unui pumn de fulgi de ovaz in compozitie, bine macinati, ar contribui la obtinerea uni sapun numai bun de folosit pentru ten (chiar daca vorbim aici doar de tenul barbatilor…)

Ingrediente pentru aproximativ 12 bucati de sapun a 100 g:

-ulei de masline – 35% - 350 g
-ulei de cocos – 30% - 300 g
-ulei de ricin – 15% - 150 g
-ulei de palmier – 10% - 100 g
-unt de shea – 10% - 100 g
-apa – 380 g
-hidroxid de sodiu – 144 g
-argila alba/verde – dupa ochi, aproximativ 2 linguri
-fulgi de ovaz, rasniti – o lingura.
-ulei esential – dupa preferinta.

Reteta a fost gandita pentru a obtine un sapun destul de tare (Hardness=42), care sa spumeze mult (Bubbly=40), dar sa fie cremos in acelasi timp (Creamy=29). A fost luat in considerare un procent de superfat de 5%, si apa ca fiind 38% din cantitatea de uleiuri.


Spor la treaba!

Atentie : Daca doriti sa incercati aceasta reteta, treceti din nou cantitatile de mai sus prin SoapCalc, pentru verificare !

3 comentarii:

  1. //off topic//buna...am vrut sa comand ceva produse de pe magazinul online al Manufacturii Lorelai si observ ca, la putinele produse care mai sunt pe stoc, apare doar pretul, nu si gramajul...e inca in constructie site-ul sau e doar o omisiune...?

    RăspundețiȘtergere
  2. Simona, site-ul este inca in constructie. Am adaugat acum gramajul la sapunurile care sunt in stoc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca merita sa dai retete decat clientilor tai. Sincer!

    RăspundețiȘtergere