duminică, 14 decembrie 2014

Cum sa-ti construiesti colectia de uleiuri esentiale - primele 10 ajutoare indispensabile (partea I)



Farmacia portatile / Apothecary cabinet #TuscanyAgriturismoGiratola

Cand vine vorba de inceputuri intr-ale aromoterapiei, suntem in general coplesiti de multitudinea de uleiuri, fiecare cu multitudinea lui de beneficii...care-va-sa-zica combinari de n luate cate k...grea matematica asta...
Asa ca ne lasam pagubasi.

Am sa va prezint in cele ce urmeaza primele 10 uleiuri esentiale pe care trebuie sa vi le procurati. Acestea sunt cele mai des utilizate in casa, zi de zi, datorita numeroaselor lor beneficii, astfel incat acopera o multitudine de aspecte.


1. Lavanda (Lavandula angustifolia, sau Lavandula officinalis)
Un ulei-minune. Daca doriti sa va limitati la un singur ulei esential, cumparati lavanda. Lavanda a fost utilizata datorita proprietatilor sale medicinale din timpuri stravechi, si este poate cel mai versatil ulei esential. Aplicat pe piele (sub diverse dilutii), ajuta la vindecarea rapida in caz de:
-iritatii
-acnee
-intepaturi de insecte
-arsuri minore.

Este bine-cunoscuta pentru efectul sau calmant si relaxant, fiind un antidot eficient impotriva stresului.
Puneti cateva picaturi de ulei esential de lavanda in cada cu apa, cand faceti baie, si va veti bucura de un somn linistit si odihnitor.
 Difuzati cu ajutorul lampii de aromoterapie sau al difuzorului electric in dormitor, inainte de culcare (poate fi difuzat si in camera copiilor, ii va calma pe micuti, pregatindu-i de somn).
Plasati saculeti cu lavanda uscata in sifonier si in sertare, pentru a va parfuma discret lenjeria, si a tine moliile departe.
Pregatiti o baie de aburi cu ulei de lavanda si inhalati aburii, in cazul racelilor sau sinuzitelor.
Picurati cateva picaturi in apa cu care stergeti pe jos, pentru efectul sau dezinfectant (pe langa cel aromatizant).
Preparati-va un spray de camera, punand intr-un recipient cu pulverizator apa plata si ulei esential de lavanda. Agitati inainte de utilizare si pulverizati prin incaperi, pentru a improspata instant atmosfera si a relaxa spiritele (incinse :).

...si o mai pot tine tot asa mult timp, dar ma opresc. Mai am inca 9 mici miracole de laudat...

2. Tea Tree (Malaleuca alternifolia)

Uleiul  de Tea Tree are un miros specific, de "medicament", motiv pentru care este des lasat deoparte. Si totusi, eu il recomand in dulapiorul cu minuni, deoarece trateaza rapid si eficient o serie de probleme ale pielii, cum ar fi:
-dermatita
-eczeme
-acnee
-infectii ale piciorului
-intepaturi de insecte.
Daca adaugati cateva picaturi de ulei de Tea Tree in samponul vostru, acesta va indeparta matreata mult mai eficient, distrugand microorganismele care o produc.
Fiind un excelent dezinfectant, este des utilizat in produsele de cutarenie homemade. Adaugati cateva picaturi in apa, sau in apa+bicarbonat de sodiu, sau in apa+otet, si obtineti o solutie universala dezinfectanta, pa care o puteti utiliza pentrui podele, usi si clante, blatul de bucatarie etc.

3. Menta (Mentha piperita)

Menta este renumita pentru efectul sau racoritor si energizant. Pentru un boost de energie, picurati 2-3 picaturi de ulei esential de menta in cada, dimineata, la dus. Difuzati in lampa de aromoterapie menta la birou, va va ajuta sa va mentineti energic, calm si focusat.
O crema facuta acasa, din unturi si uleiuri naturale, in care este adaugat ulei esential de menta, alaturi de pin si eucalipt, poate fi folosita la masajul pe piept si gat, in cazul racelii si febrei.
O baie pentru picioare, cu menta, calmeaza seara picioarele umflate si obosite.
Si produsele de curatenie beneficiaza de ajutorul uleiului de menta. Adaugati-l in orice produs de curatenie homemade, si va va improspata atmosfera, dezinfectand in acelasi timp.

Grozav, nu?

4. Lamaia (Citrus limonum)

Si aici am o lista lunga de modalitati de utilizare, atat pentru casa, cat si pentru minunatii de noi :)
Amestecati ulei de masline cu cateva picaturi de ulei esential de lamaie si obtineti cea mai buna solutie de lustruit mobila.
Adaugati-l in toate produsele de curatenie. Dezinfecteaza, improspateaza si umple aerul de veselie.
Difuzati-l in lampa de aromoterapie. Inlatura anxietatea. Nu-i asa ca deja va simtiti mai bine?
Adaugati-l in sampon, pentru indepartarea matretii.

Trebuie avut in vedere ca uleiul esential de lamaie este fototoxic. Daca il folositi in produse cosmetice, evitati expunerea la soare pentru minim 2 ore dupa aplicare, pentru a evita arsurile solare.

5. Eucalipt (Eucalyptus globulus)

Eucaliptul este cel mai des utilizat in caz de raceala, gripa, nas infundat. Combinati-l cu pin si menta, in lampa de aromoterapie, in creme pentru masaj, intr-o baie pentru picioare, pentru a grabi vindecarea.
Dar poate fi la fel de bine folosit si in produsele de curatenie, tocmai datorita acestor proprietati dezinfectante. Un spray pe baza de apa si ulei esential de eucalipt face minuni atat in bucatarie, cat si in baie. Va indeparta atat mirosurile, cat si germenii. Atmosfera curata, mamica fericita :)

Atat pentru azi, altfel articolul va ajunge lung cat o zi de post...
Continuarea in curand :)

Va doresc inspiratie, si zile inmiresmate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu