duminică, 1 noiembrie 2009

Ingredientele sub lupa- Sodium Lauryl Sulfate

Sodium lauryl sulfate (SLS) este un detergent caustic, cunoscut ca un agent tensioactiv care reduce tensiunea superficială a apei. „SLS poate afecta stratul exterior al pielii, stratul cornos, cauzand uscarea acesteia, rugozitate, fisurări, pierderea de flexibilitate şi reducerea funcţiei de barieră a pielii sănătoase. Acţiunea de dizolvare a lipidelor a unor detergenţi, inclusiv SLS, cauzează micşorarea capacităţii de reţinere a apei la nivel celular, ducand la pierderi de umiditate, şi la uscarea excesivă a pielii”(Cosmetic Science, C. Prottey, 1978).
Sodium Lauryl sulfate, un agent de suprafaţă activ şi un surfactant des utilizat în şampoane, săpunuri şi loţiuni, măreşte absorbţia la nivelul pielii a anumitor chimicale. Mai simplu spus, SLS-ul din săpunul tău poate mări rata de absorbţie a altor aditivi din acest săpun (cel mai probabil nocivi şi ei), printre care conservanţi, arome sintetice şi coloranţi sintetici. (Cosmetic and the Skin, F.V. Wells, 1964)
SLS-ul este de obicei utilizat în detergenţii industriali, degresanţi pentru motoare, detergenţi auto, dar şi în aproape toate cosmeticele de pe piaţă, inclusiv în mărcile vestite de pastă de dinţi.
Produsele cosmetice care conţin SodiumLauryl Sulfate:
-pot împiedica dezvoltarea normală a vederii copiilor. În special copiii sub 6 ani sunt vulnerabili;
-pot cauza cataractă la adulţi, şi pot întarzia vindecarea rănilor corneei;
-pot duce la apariţia sau agravarea problemelor cardiace, la ficat, plamani şi creier;
-pot coroda părul, ducand la subţierea firului de păr.
Oare cum se simte pielea nostră, daca intră în contact de mai multe ori pe zi cu SLS?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu